Ny Aktivitetspark i Järfälla

2021 inkom ett förslag från en Järfällabo om att bygga en skejt- och kickbikepark i kommunen. Efter flera år av utredningar har en lämplig plats nu identifierats vid Kvarnskolan. Men det återstår fortfarande en lång väg innan parken kan bli verklighet.

Bakgrund

Det var i september 2021 som en engagerad Järfällabo skickade in ett förslag till kommunen om att anlägga en kickbike- och skateboardpark. För närvarande saknas en sådan park i Järfälla, vilket tvingar ungdomar att söka sig till Sollentuna eller in till Stockholm för att utöva sina aktiviteter.

Utmaningar med platsval

Efter flera års sökande har kommunen nu identifierat en möjlig plats bakom Kvarnskolan i Jakobsberg.

– Förvaltningen lägger nu fram ett förslag till nämnden, som ska bestämma sig för om platsen vi har hittat är bra, säger fritidschefen Roger Vintemar.

Det har varit en utmaning att hitta en lämplig plats för den planerade parken, som föreslås bli 1000 kvadratmeter stor.

– Vi tycker att placeringen är bra för den kompletterar området på ett bra sätt. Den förstärker idrottsprofilen och är i ett läge där den inte stör några grannar, fortsätter Vintemar.

Nästa Steg: Förstudier

Innan parken kan börja byggas krävs fler studier och godkännanden. Om nämnden ger sitt godkännande kommer förvaltningen att inleda en förstudie. Fritidsförvaltningen kommer att samarbeta med andra förvaltningar för att fastställa en kostnadsberäkning. Därefter måste ärendet tas upp i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

– Det är där vi ber om pengar för att kunna finansiera projektet, säger Roger Vintemar.

Varför tar det tid?

– Det krävs mycket samordning mellan olika förvaltningar och tid att hitta lämplig mark. Dessutom har det varit flera politiska rundor. De flesta byggprojekt tar lång tid, det är inte ovanligt att det tar fem till sex år från idé till genomförande, förklarar Vintemar.

Positiva signaler från nämnden

Vid nämndsammanträdet den 13 februari kommer även ett förslag om att bygga en fullstor basketplan vid Kvarnskolan att diskuteras. Även detta är ett ursprungligt Järfällaförslag.

– Jag är positiv till att vi verkligen får igång de oorganiserade aktiviteterna, dit ungdomar kan gå med en boll eller en bräda under armen och köra, säger Torsten Friberg (C), ordförande i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden.

Friberg betonar vikten av att erbjuda ungdomar möjlighet att utöva sina fritidsintressen på hemmaplan, vilket kan förbättra folkhälsan och ge ungdomar som inte vill delta i föreningsverksamhet en plats att vara aktiva.

Sammanfattning

Förslaget om en skejt- och kickbikepark i Järfälla är på väg framåt, men det återstår flera steg innan parken kan bli verklighet. Kommunens ambition är att skapa en plats där ungdomar kan vara aktiva och utveckla sina intressen nära hemmet.

Föregående
Föregående

Skateboard OS 2024, tider och dagar

Nästa
Nästa

Från Philadelphia till Malmö